maandag 21 januari 2013

Ding 21: de praktijk

Bibliotheek.nl biedt een schat aan informatie. Bibliotheken kunnen hier hun voordeel mee doen, het is toch de collectieve website van alle Nederlandse bibliotheken. De site bevat teveel om op te noemen. Heel veel widgets die bijv. voor Facebook te gebruiken zijn. Ook de Nationale Bibliotheek Catalogus en diverse themapagina's. Er zijn partnerschappen met musea, omroepen en universiteiten.
Er zijn drie richtingen te onderscheiden: het managementinformatiesysteem, waarin marketingacties, het relatiebeheersysteem en het centrale ledenadministratiesysteem. Het onderdeel
dedigitalebibliotheek.nl heb ik doorgenomen, met daarin o.a. vier typen verwachtingen:
de bibliotheek moet een bron van exploratie zijn, de bezoekers prikkelen en verrassen
een bron van doelgericht zoeken, (dat spreekt voor zich)
een bron van kennis, waar informatie geordend te vinden is
een bron van beleving en dat met name in de fysieke bibliotheek waar het een plaats moet zijn om elkaar te ontmoeten. Leestafel, kopje koffie erbij, zithoeken, studeerplekken etc.
En zo is het maar net! Als je bibliotheek.nl bekijkt heb je in ieder geval het idee dat we het als bibliotheek niet alleen hoeven te doen.
Social Embassy spreekt over een gefaseerde aanpak van sociale media in bibliotheken. Nog niet zoveel bibliotheken zijn ermee aan de slag gegaan. De KopGroep Bibliotheken zijn al 2 jaar aan het twitteren. Wat opvalt is dat de twitteraars vaak vakgenoten en collega's zijn. Facebook (sinds 1 jaar) wordt meer bezocht door klanten. Omdat volgers direct kunnen reageren is er rechtstreeks contact. Ze hebben het daar goed geregeld met een Twitterteam en een Beheerdersgroep voor Facebook. Petje af en een goed voorbeeld! Facebook vind ik leuker dan twitteren door de mogelijkheid er plaatjes, foto's en filmpjes op te zetten. Twitter is weer handig voor snelle berichtgeving. Zo zag ik: 'de bibliobussen rijden vandaag niet i.v.m. het slechte weer'.
En dan hebben we nog de weblogs, waar we zelf ook sinds kort mee begonnen zijn. Soms worden de blogs alleen gebruikt om boeken te recenseren. Door de reacties kunnen er ook discussies ontstaan. Bij Blognoot viel het me op dat er nauwelijks op de blogs gereageerd wordt!
De Bieb Blog Vlissingen vind ik een hele leuke. Veel plaatjes en foto's erbij en interessante activiteiten. Weer genoeg ideeën en indrukken opgedaan.

4 opmerkingen:

  1. Bibliotheek.nl is inderdaad een manier om te voorkomen dat elke bibliotheek het wiel opnieuw gaat uitvinden. Gewoon kant-en-klare projecten en beelden, die zo te gebruiken zijn.
    In het geval van sociale media is het een voordeel dat we als bibliotheek wat later instappen. Op die manier kunnen we leren van success-stories van andere bibliotheken (of juist de valkuilen).
    Vergeet trouwens niet dat de blogs van de bibliotheek door velen gelezen kunnen worden, zonder dat ze hierop reageren. Via Google Analytics kan dit worden bijgehouden. Voor Facebook geldt dit ook: als beheerder kan je zien hoeveel mensen je bericht heeft bereikt en op welke manier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je bent verwend Krantenjongen met al die reacties op jouw blogberichten, maar dat is niet de normale situatie. Er wordt doorgaans meer op Facebookberichten gereageerd dan op blogs. Veel laagdrempeliger. Een klein percentage reageert op een blog en alleen omdat er iets in staat waarop gereageerd kan worden. Meestal schrijven we vanuit een oude schrijftraditie. Lange stukken, gesloten afgerond verhaal, zonder prikkelende stelling of vragen. De één beheerst dat beter dan de ander. Soms is het heel simpel. Lijstjes doen het heel goed. De 5 beste boeken over de schaatssport. En dan eindigen met de vraag welk boek de lezer zou toevoegen aan het rijtje. Als je dat soort post regelmatig doet, zul je zien dat dat vanzelf reacties op gaat roepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk om op de manier die 23dingen ProBiblio beschrijft reacties uit te lokken. Als we zover zijn dat er gereageerd kan worden op onze blog tenminste...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor jullie reacties weer, het is altijd goed om het er samen over te hebben....

    BeantwoordenVerwijderen